Tervetuloa bloggaamaan Kalajoen ja Hiekkasärkkien matkailuasioita!

Kommentoi kokemuksiasi, matkailuun liittyviä uutisia ja juttuja.
Blogi on avoin kaikille matkailuyrittäjistä asiakkaisiin. Tule mukaan tiedottamaan ja kommentoimaan. Kommentointi on vapaata ja avointa, asiattomat ja alatyylin jutut kuitenkin poistetaan. Jos käytät kommentissasi muiden henkilö- tai yritysnimiä, niin kerrothan kuka itse olet - reilu peli :o). Muuten voit käyttää nimimerkkiä.
Tutustu myös Kalajoen matkailun kotisivuun www.kalajokimatkailu.fi
ja Facebookissa "Kalajoki Hiekkasärkät fan & fun club".

Kalajoki hiekkasärkät ilmakuva

Kalajoki hiekkasärkät ilmakuva
Hyppää lomalle Kalajoen Hiekkasärkillä

maanantai 2. heinäkuuta 2012

Hiekkasärkät 100 vuotta


Kalajoella juhlitaan 24.-30.9.2012 Hiekkasärkkien matkailukeskuksen pitkää historiaa teema-viikon, juhlaseminaarin ja monenlaisten tapahtumien merkeissä.

Maailman matkailupäivänä 27.-28.9.2012 järjestetään Hiekkasärkkien juhlaseminaari. Esiintyjiksi ovat lupautuneet mm. Madventuresin ennakkoluuloton reissaajakaksikko, Ka-lajoelta lähtöisin oleva, palkitun pelifirma Ludocraftin perustaja FT Tony Manninen ja kestävän matkailun asiantuntija, Unicefin yritysyhteistyön johtajana syksyllä aloittava FT Tom Selänniemi. Tarjolle tulee myös audiovisuaalinen aikamatka Särkkäin menneisyyteen.

Tapahtuman otsikkoon valikoitui tasaluku 100 vuotta, vaikka Kalajoen rannoilla ja hietapa-koilla on vieraillut merivedestä, hiekasta ja auringosta nauttivia matkailijoita jo kauemminkin. Hietapakoille tuli tavaksi kokoontua erityisesti alkukesästä nauttimaan tuomien kukinnasta ja juhannuksena valvomaan yötöntä yötä. Ensimmäinen matkailuyritys, pieni virvokekioski aloitti Hiekkasärkillä 1920-luvulla. Särkkäin ehkä kuuluisin ja muistelluin yritys on ollut 1931 avattu Hilman hotelli. Kuntavetoisesti matkailua ryhdyttiin kehittämään 1960-luvulla, jolloin jakokunnalta vuokrattiin merenranta-alue ”palvelemaan matkailua, nostamaan Kalajoen mai-netta ja tuomaan kuntaan hyvinvointia”. Kymmenluvun alussa alueelle avattiin leirintäalue, josta tuli sittemmin Suomen suosituin. Hilman hotellin naapuriin Tuomipakoille nousi vähän myöhemmin Suomen Matkailijayhdistyksen ajanmukainen matkailumaja, nykyinen ravintola Dyyni. Hotelli Rantakalla valmistui 1971 ja monia muita yrityksiä ja palveluja seurasi perässä. Alueen määrätietoinen kehittäminen jatkuu edelleen.

Hiekkasärkillä on vieraillut vuosien varrella monia julkisuuden henkilöitä. Hilman hotellin kuuluisin asukas lienee ollut kirjailija Ilmari Kianto, joka kuvaili hotellin hengetärtä ”Pohjolan pontevaksi naiseksi”. Urho Kekkonen on käynyt Kalajoella useammankin kerran. Merkittävä mediatapahtuma oli Kekkosen vierailu Hiekkasärkillä Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosyginin kanssa vuonna 1967. Seurueen käyttämä rantasauna palvelee edelleen matkailijoita.
Hiekkasärkkien 1970-luvun nostalgiaa löytyy Veikko Huovisen romaanista Lampaansyöjät ja siitä tehdystä ja alueella kuvatusta elokuvaversiosta sekä Tapani Kansan sanoittamasta ”Kala-joen hiekat” -kappaleesta.
Tietoa syksyn tapahtumista ja seminaarista tulee www.hiekkasarkat100.fi -sivustolle, jonne teemaviikon ohjelma päivittyy kesän ja alkusyksyn aikana.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kalajoen matkailuyrittäjät ja Centria ammattikorkeakoulu.
Lisätietoja projektipäällikkö Sari Alajoki sari.alajoki@cou.fi tai 044-4492 716

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti